Digitaalisen markkinoinnin työkalupakki vuonna 2022

Digitaalinen markkinointi nojaa vahvasti erilaisiin sovelluksiin ja datankeruun ohjelmiin. Saatat miettiä, millaisia digitaalisen markkinoinnin ohjelmistoja hakukoneoptimoinnissa käytetään, joten käydään tässä artikkelissa läpi parhaat vaihtoehdot vuodelle 2022.

Näillä vinkein aloitat digimarkkinoinnin tehokkaasti!

1. Kotipesä kuntoon: verkkosivut

Yllätys! Koska kaikki tässä artikkelissa mainitut digimarkkinoinnin työkalut liittyvät lopulta kotisivuihin, tulee se nostaa listan ensimmäiseksi.

”Kotipesä kuntoon” -lausahduksella tarkoitetaan tietenkin sitä, ettei mikään muu kanava tai sovellus ohita oman verkkosivuston tärkeyttä.

Ja siksi kotipesän tulee olla kunnossa.

Varmista siis ainakin nämä:

  • sivusto toimii moitteetta eli skaalautuu kaikilla päätelaitteilla
  • sivusto toimii nopeasti kaikilla päätelaitteilla
  • sivusto on suojattu ja saavutettava
  • sivustolla on tarpeeksi paljon laadukasta sisältöä
  • sivustolla on asiakasta palvelevaa sisältöä:
    • oppaita
    • aihetta käsitteleviä artikkeleita
    • vasta-argumentteja
    • how to -sisältöjä
    • mahdollisuus tilata uutiskirje
    • mahdollisuus seurata sinua somessa
    • sivustolta löytyvät kaikki yrityksesi tärkeimmät tiedot

Yoast SEO on todennäköisesti maailman käytetyin SEO-lisäosa (WordPressille). Yoast ei itsessään auta näkyvyydessä, eli Google ei anna pisteitä sen käytöstä. Miksi Yoast kuitenkin kannattaa asentaa piilee siinä, että sovellus antaa sinulle hyviä vinkkejä sisältöjen optimointiin.

Lisäksi Yoastin avulla pääset helposti muokkaamaan yksittäisen sisällön SEO titleä (title tag, page title) ja meta-kuvausta sekä artikkelin Facebookille ja Twitterille räätälöityä otsikkoa, kuvausta ja jakokuvaa (nämä kaikki voit tehdä ilmaisversiolla).

digimarkkinointi ja Yoast SEO

2. Hakukoneoptimointi (avainsanat)

Digitaalisen markkinoinnin ja hakukoneoptimoinnin tueksi on tarjolla ilmaisia ja maksullisia sovelluksia.

Voit lukea ilmaisista sovelluksista enemmän aiemmin julkaisemastamme artikkelista 7 vinkkiä ilmaisiin avainsanoihin ja hakusanoihin.

Hyviä avainsanatyökaluja:

Tiesitkö, että voit optimoida myös yrityksesi IG-profiilia ja IG-julkaisuja?

Lue aiheesta enemmän artikkelistamme Tiesitkö nämä 11 tapaa optimoida IG-julkaisuja? Artikkelissa käydään läpi myös hashtagien omat avainsanatyökalut.

Google Trends kannattaa myös kurkata, etenkin kun etsit sisältöideoita yritysblogiisi.

avainsanatyökalu

3. Analytiikan seuranta

Digimarkkinointi perustuu laadukkaan datan hyödyntämiseen päätöksenteon tukena.

Google Analytics on edelleen suosituin tapa mitata sivuston kävijätilastoja, konversioita, kehitysideoita ja sisältöideoita.

Matomo Analytics on vaihtoehto Google Analyticsille. Avoimeen lähdekoodiin perustuva Matomo on etenkin julkisen sektorin suosima työkalu. Tässä sovelluksessa tietoa ei käytetä profilointiin eikä sitä jaeta muiden palveluiden kanssa.

Piwik PRO on Matomon pohjalta kehitetty kaupallinen järjestelmä. Datan säilytys tapahtuu esim. Saksassa, Ruotsissa tai omalla palvelimella. Piwik PRO on ominaisuuksiltaan hyvin lähellä Universal Analyticsiä (jonka GA4 pian korvaa kokonaan). Sovelluksesta on saatavilla Piwik PRO Core -ilmaisversio, joka kattaa korkeintaan 500 000 seurantatapahtumaa kuukaudessa, Piwik Tag Managerin ja Consent Managerin. Tässä versiossa datan säilytys on Saksassa.

Hotjar on heatmap- eli lämpökarttasovelluksista suosituin. Sovelluksen avulla voidaan seurata, miten käyttäjät scrollaavat ja klikkaavat sivustolla. Lisäksi Hotjar tallentaa kävijän liikkeistä videon, josta voidaan seurata, miten kävijä liikkui sivustolla.

Google Tag Manager on ilmainen tagien hallintajärjestelmä, jonka avulla voit hallita helposti verkkosivustolle asennettavia tageja ja erilaisia seurantaskriptejä, joiden avulla voi seurata esimerkiksi kävijäliikenteen määrää.

Jetpack on varmasti suosituin sivuston sisäisen analytiikan seurantatyökalu. Sovellus on asennettavissa WordPress-sivustoille. Ohjelmasta on saatavilla ilmaisversio, joka riittää mainiosti. Sen avulla luot sivuston sitemapit, seuraat sivuston sisäisiä klikkejä sekä suosituimpia artikkeleita ja sivuja.

4. Omat lomakkeet (verkossa)

Google Forms on ilmainen tapa luoda ja jakaa lomakkeita ja kyselyitä verkossa ja analysoida tuloksia reaaliajassa. Google Formsin voi myös upottaa omalle sivustolle embed-koodin avulla.

Typeform on vastaava kyselytyökalu mutta paljon laajemmin kustomoitavissa.

Hubspot Forms on myöskin monien käyttämä ilmainen tapa luoda erilaisia lomakkeita. Hyvä vaihtoehto digitaalisen markkinoinnin työkalupakkiin.

digimarkkinointi lomakkeiden avulla

5. Digitaalinen markkinointi

Google Adsin avulla olet asiakkaiden löydettävissä silloin, kun he etsivät kaltaisiasi toimijoita Google-hausta ja Mapsista. Google Adsin etu on siinä, että maksat vain tuloksista, kuten klikkauksista verkkosivustollesi tai puheluista.

Facebook Ads pitää pintansa, vaikka mainonta onkin muuttunut hankalammaksi kohdentaa.

Tutustu myös:

Sähköpostimarkkinointiin sopivia vaihtoehtoja on useita. Ohjelman valinnassa kannattaa huomioida se, kuinka paljon automatisoit viestien lähetystä ja mikä on odotettu tilaajamäärä, sillä se vaikuttaa aina kuukausihintaan.

Tutustu ainakin näihin: