On-page SEO on hakukoneoptimoinnin osa-alue
20.10.2023
Senior SEO-konsultti Marinella Himari

Näin määrität kuvan ALT-nimen.

Kuvat puhuvat – etenkin SEO:ssa

Kuvat puhuttelevat ja kommunikoivat voimakkaammin kuin pelkät sanat.

Optimoinnissa ne eivät kuitenkaan puhu kaikille samalla kielellä – ja siksi on väliä, kirjoitatko kuvauksen suomeksi tai vaikka englanniksi.

ALT-nimet ovat avain siihen, että kuvat voivat nousta Googlen kuvahaun tuloksiin. Lisäksi ne kertovat käyttäjille mutta myös hakuroboteille kuvan sisällöstä.

Kuville annetut optimoidut nimet yhdistävät visuaalisen ja verbaalisen maailman, ne mahdollistavat syvemmän ymmärryksen ja saavutettavuuden. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten oikein valitut nimet voivat tehdä kuvistasi paitsi näkyvämpiä myös käyttäjälle merkityksellisempiä.

1. ALT-nimet vaikuttavat sisällön saavutettavuuteen

Näkörajoitteiset ihmiset käyttävät ruudunlukuohjelmia. Kun määrität kuvalle ALT-nimen, jokainen voi ymmärtää kuvan sisällön. Ilman nimeä kuva on vain tyhjä aukko, joka voi tehdä sivustosta vaikeasti ymmärrettävän tai vaikeasti saavutettavan.

Tänä päivänä yhdenvertaisuuslaki velvoittaa yleisesti saatavilla olevien palvelujen tuottajia tekemään verkkosivuistaan saavutettavia kaikille.

2. Kuvien nimillä on oma roolinsa optimoinnissa

Vaikka AI-pohjainen kuvantunnistus kehittyy koko ajan, hakuroboitit eivät vielä näe kuvia samalla tavoin kuin ihmiset. Ne lukevat koodia, ja siksi ne tarvitsevat tietoonsa ALT-nimen, jonka kautta ne voivat ymmärtää paremmin kuvan sisällön.

Siksi hyvin kirjoitetut ja kuvan sisältöä vastaavat ALT-nimet voivat parantaa sisällön sijoituksia hakutuloksissa.

3. Jos kuva ei lataudu oikein, käyttäjälle voidaan näyttää kuvan nimi

Jos kuva ei jostain syystä lataudu käyttäjän laitteelle, kuvalle määritelty ALT-teksti voidaan näyttää sen paikalla. Tämä voi auttaa käyttäjää ymmärtämään, mitä kuvan olisi pitänyt esittää.

Sama koskee nykyisin myös kuvan tiedostonimeä (.jpg, .png, jne.). Muista kirjoittaa nekin selkeiksi.

4. Varmista kuvan näkyvyys hakutuloksissa

Hyvin optimoidut ALT-tekstit voivat auttaa kuviasi sijoittumaan paremmin Googlen kuvahaussa, mikä taas voi tuoda lisää liikennettä sivustollesi.